Türkiye İlk Astım Ameliyatı Tavşanlıda yapıldı

03:56:00 | 0 yorum


1953 yılında Ankara Tıp ve Askeri Tıbbiyeyi bitirdi. Ataması ilk önce İskenderuna gerçekleşti kısa süre görev yaptıktan sonra 1960 yılında Almanya'ya giderek burada değişik kliniklerde çalıştı. Mide, safra kesesi ve plastik cerrahisi gibi birçok ameliyata asistan ve yardımcı asistan olarak katıdı.
12 yıl Almanya'da Kalan Dr Hüseyin Sekban Türkiyeye dönünce ilk olarak Manisa'ya tayin edilir. Kütahya 'nın Tavşanlı ilçesinde hiç doktor olmadığı için Tavşanlı ilçesinin siyasileri tarafından Tavşanlı ilçesine kısa süre görev yapmak sözü ile gelir ve uzun yıllar burada Başhekim olarak görev yapar.
Rusyada tüccarlık yapan Sürmeneli H.Yakup Sekban'ın en ufak oğlu olarak 1934 yılında Rusya (Sohum) da doğan Op.Dr. Hüseyin Sekban 5 yaşındayken ailece Samsuna göç etti. ilk öğretimini Samsunda tamamladıktan sonra, Lise eğitimini Haydarpaşa lisesinde tamamladı. Haydarpaşa lisesinde eğitim görürken Edebiyat öğretmeni olan yazar Hüseyin Nihal Atsız olan ilişkileri hiç kesilmedi.

BÜTÜN AMELİYATLARDA VARDI
Almanya dönüşü oğlu Alpago'nun soba'da yanan eline plastik cerrahisi ile kendi vücudundan deri yapıştırarak başarılı bir ameliyat gerçekleştiren Op.Dr Hüseyin Sekban Tavşanlı ilçesinde başka Operatör olmaması dolaysıyla mide, apandis, safra kesesi, fıtık ve doğum ameliyatı gibi değişik branşlarda ameliyatlar gerçekleştiriyordu.

TÜRKİYEDE İLK ASTIM AMELİYATI KÜTAHYA'DA
Dünyada il defa Japon bilim adamları tarafından gerçekleştirilen Astım ameliyatı, daha sonra ABD'li bilim adamları tarafından uygulanmıştı. Alman bilim insanları tarafından 1960'lardan sonra Almanya'da belirli 2 klinikte 30-45 yaş arası 6 yıllık Astım hastalarına uygulanıyordu.
Almanya'da gördüğü bu tekniği ilk defa Tavşanlıda uygulayan Op.Dr Hüseyin Sekban, ilk olarak emekli bir astsubay eşi olan Fatma isimli bir hanıma başarılı şekilde ameliyat gerçekleştirdi. Sekban'ın bu başarısı o dönem ulusal gazetelerde ve ajanslarda günlerce haber edildi.
Türkiye'nin birçok bölgesinden Kütahya Tavşanlı ilçesine Astım hastaları akın ederken Dünyada uygulanan 6 yıllık hasta olma kuralı Türkiye'de kalktı. Op. Dr Hüseyin Sekban çok riskli olduğu için Avrupalı bilim insanları tarafından yapılmayan 30 yıllık Astım hastalarını'da ameliyat ederken 30-45 yaş arası kuralını da değiştirerek 18-60 yaş arasınındaki Astım hastalarınada ameliyat ederek Dünyada bir ilki gerçekleştirdi.

ALMAN ŞEF ŞAŞIRTTI
1976 yılında Almanya ziyaretinde Alman klinik şefini ziyaret eden Sekban Astım hastalarında uyguladığı hastalık yılı ve yaş oranlarını söyleyince Alman bilim adamı şaşkınlığını gizleyememiş ve "Peki hiç ölü varmı" diye sormuştu.

BİNLERCE AMELİYAT AMA HİÇ ÖLÜ YOK
Başta astım olmak üzere meslek hayatında binlerce ameliyat gerçekleştiren Op.Dr. Hüseyin Sekban meslek hayatı boyunca ameliyat masasında hiçbir Ex (ölüm) vakası yaşamamış.

MİLLETVEKİLLİĞİNİ REDDETTİ
Başta Tavşanlı olmak üzere Kütahya'da popülaritesi oldukça fazla olan Dr.Hüseyin Sekban Adalet Partisinden gelen milletvekilliği teklifini hiç düşünmeden reddetmişti.
Hüseyin Nihal Atsız'ın yeğeni Yücel hanımla evli olan Op.Dr Hüseyin Sekban, Türkiye Gümrükleri eski genel müdürü ve Bağkur eski genel müdürü Ünal Yaltırık'ın eniştesi olup "Maya" isimli siyasi dergide bilimsel ve siyasi yazılar yazmaktadır.



Category:

<%=vbcrlf%><%=vbcrlf%>

Privacy guaranteed. We'll never share your info.

0 yorum