KURŞUNLU CAMİİ

01:41:00 | 1 yorum

                                                                                           
                              KURŞUNLU CAMİİ
Germiyanoğulları zamanında 1377 de yapılmıştır.Diğer adı hacı Veliyüddin Camidir. Hacı Veliyüddin tarafından önceleri mescid olarak inşa edilmiştir. Mescidin ilk imamı da mescidi yaptıran Hacı Veliyüddin Efendi’dir












Yapılan bu mescidin yerine yeni bir cami inşa edilmiş ve yapılan bu caminin kubbesi kurşunla kaplandığından dolayı kurşunlu Camisi denilmiştir.
Caminin ustası Mıh Ahmet’tir.
Minber Sıtkı Usta tarafından yapılmıştır

Cami içindeki hat yazıları Tavşanlılı hattat Bursalıların İbrahim ve talebelerinden Hacı Kadıların Mehmet Efendi (Özer) tarafından yazılmıştır.



İç kapıdaki kitabeyi ise Tarsus’ta  medfun Afganistanlı Hacı Lenger Han yazmıştır. 

Mermer sütünün en tepesinde kırmızı satıh üzerine sarı yaldızla kelime-i tevhit yazılıdır “La İlahe İllallah” kısmi celi sülüs yazı ile Muhammed ün Rasullüllah yazısı ise tuğra şeklinde mermere kazınmıştır. Yazının etrafı lale motifleriyle çevrilmiştir.


Kitabenin açıklaması Veliyüddün mescidi çok güzel süslendi. Tüm Müslümanlara mübarek olsun.  Mescit imam zadelerin kudretli yardımıyla tamamlandı. Yeniden inşa edilerek cennet gibi olan bu mekân kıyam, rükû, sucüd, sıdk ve sadakatten Hakkın nuruna daha yakın oldu.



Müezzin mahfilinin çıkış merdivenin altında bulunan desenler
Müezzin Mahfili
Vaaz Kürsüsü

Category:

<%=vbcrlf%><%=vbcrlf%>

Privacy guaranteed. We'll never share your info.

1 yorum:

  1. Kurşunlu camii nın dibinde büyüdüm içinde koşturdum ama bu kadar dikkatli bakm amıştım

    YanıtlaSil