Anasayfa � Tavşanlı Yazıları � Gönüllerin şampiyonu Tavşanlı
TAVŞANLI, Kütahya’ya bağlı 63 bin nüfuslu bir ilçe. Bu ilçeyi Türkiye’nin gündemine getirense, Bank Asya 1. Ligi’nde oynayan TKİ Tavşanlı Linyitspor’un bu sezon gösterdiği başarı... Rahime Baş Uçar/Para Dergisi
“Meteorlar” lakaplı takım, adeta gökten zembille inercesine atlaya atlaya yükseldiği liglerde önemli sürprizlere imza attı. Son haftalardaki inişli çıkışlı seyre rağmen Spor Toto Süper Lig’e çıkma şansını sürdüren TKİ Tavşanlı Linyitspor, centilmenliğiyle de Türkiye çapında futbolseverlerin sempatisini kazandı...
Aslında TKİ Tavşanlı Linyitspor’un geçmişi oldukça eski. 1943’te TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumuna) bağlı Garp Linyitleri İşletmesi tarafından kurulan kulüp, 2006-2007 sezonunda 3. Lig’e çıkan kırmızı siyahlı takım, dört yılda üç lig atlamayı başararak 2010-2011 sezonunda Bank Asya 1. Lig mücadelesine katıldı.
Bu sportif başarının ardındaki ekonomik gücü merak ettik ve TKİ Tavşanlı Linyitspor’un Başkanı Mustafa Çokuslu’nun kapısını çaldık. Aynı zamanda TKİ Garp Linyitleri İşletmesi Müessese Müdür Yardımcısı olan Çokuslu, başarı hikayesini anlattıktan sonra, devamının Kütahyalı işadamlarının desteğine bağlı olduğunu da belirtmeden geçemedi...
Bu görevi üstlendiğinizde böyle bir başarı bekliyor muydunuz?
Elbette herkes başarılı olmak ister. Ona göre hedefler belirler, hayaller kurar. Ama doğrusu, dört yılda üç lig birden atlamayı bize de başlarda hayal gibi geliyordu. Önce Amatör Ligi’ne yükselip orada iki yıl kaldık. İkinci Lig’de bir yıl kaldıktan sonra 2010’da Bank Asya 1. Lig’e yükseldik. İlk 6-7 hafta takımımız lige alışmaya çalıştı. Ardından galibiyetler, puanlar gelmeye başladı. Şimdi “Süper Lig neden olmasın” diyoruz. Bu yıl Bank Asya’da çok renkli bir mücadele oluyor. Buna bizim de bir katkımız olduysa gurur duyarız.
Bu sportif başarının arkasında neler var?
Biz daha çok alt liglerden besleniyoruz. Alt liglerden başarıya aç, yıldız olma hayali, hevesi olan futbolcuları takip ediyoruz. Kendi A2 takımımız da bu anlamda önemli bir işleve sahip. Lig atlasak bile iskelet kadromuzu hep koruyoruz. Bizim en büyük özelliğimiz, takım olmamız. Bireysel olarak çok büyük yıldızlarımız yok. Ama takımdaşlık, arkadaşlık duyguları had safhada. İyi bir teknik kadro ve yönetimle sonuçta başarı geliyor.
Elbette ekonomik güce de ihtiyaç var...
Kurumsal bir yapıya sahibiz. İddiaa’dan, naklen yayın gelirlerinden gelecek paraya göre bütçe yapıyoruz. Fazla açık vermemeye çalışıyoruz.
Gelirleriniz ne kadar?
Bu yıl 3 milyon TL’ye yakın gelir elde ettik.
Bütçe açık verir mi?
Açık vermeyiz ama para da kalmaz.
Sportif başarıya bağlı olarak sezon ortasında ek gelirler yaratabildiniz mi?
İddiaa ve naklen yayın gelirleri yeterli değil. Ciddi bir sponsora ihtiyaç var. Ligde başarı sağlayınca sponsorluk ve reklam konusunda geri dönüşler başladı. Gelecek sezon belki daha fazla reklam alabiliriz. Bu yıl sponsorumuz yoktu. Sadece sahaya aldığımız reklamlar var. Tavşanlı’daki esnaf reklam veriyor. Bu arada transfer gideri açısından baktığınızda da ligdeki 17 takım arasında sonuncuyuz. Yani sportif başarıyla ters oranlı bir durum var. Maden işçilerinin kurduğu bir kulüp olmamız dolayısıyla emeği de temsil ediyoruz. Bu kısıtlı imkanlarla başarıya ulaştığımız için ciddi sempati duyulan bir takımız.
Ne zaman kendi sahanızda oynayabileceksiniz?
Geçen yıl itibariyle stadımız Bank Asya 1. Lig kriterlerine uygun değildi. Bu yıl maçlarımızı, Tavşanlı’ya 50 kilometre uzaklıktaki Kütahya Dumlupınar Stadyumu’nda oynadık. Önümüzdeki sezon kendi sahamızda oynamaya başlayacağız. Aslında biz şu anda kendi stadımızda Bank Asya 1. Lig kriterlerini sağladık ama seyirci ortalamamız yetersiz. Bu yıl ortalama 5 bin taraftara oynadık. Acilen 2 bin 500 kişilik bir tribüne daha ihtiyacımız var. Bu konuda kaynak yaratmak için çalışıyoruz. Tesisleşme ve altyapı konusunda eksiklerimiz var. Onları da gidermeye çalışacağız.
Kütahya ya da Tavşanlı Belediyesi sizlere yardım etmiyor mu?
Tavşanlı Belediyesi’nin maddi anlamda katkısı yok. Ancak stadyumla ilgili bazı işlerin yapımında destek veriyor. Kütahya Belediyesi’ninse amatör ligde bir takımı var. Aslında TKİ Tavşanlı Linyitspor, maçlarını oynadığı Kütahya’nın da reklamını yapıyor. Gelen takımlar Kütahya’nın otellerinde kalıyor. Binlerce taraftarımız Tavşanlı’dan Kütahya’ya gidip oraya para bırakıyor. Kütahya’dan da belli bir seyirci maçlarımıza geliyor.
Kütahya Porselen, Güral Porselen gibi Kütahya’dan çıkmış büyük sanayiciler var. Onlardan da destek alabiliyor musunuz?
İlimizdeki büyük şirketlerin futbolla çok alakası yok gibi gözüküyor. Bu yüzden, sizin kanalınızla Kütahyalı işadamlarına, Türkiye’nin güçlü sanayicilerine bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bize reklam vererek kendilerini çok daha geniş kitlelere tanıtabilir, onlar da bu işten kazançlı çıkabilir.
Geçmişte bir de güreş takımınız yok muydu?
Evet, vardı. Önemli başarılar da elde etmişti. Ama sonrasında maddi imkanların kısıtlı olması ve futbolun daha ön plana çıkmasıyla biraz geri plana itildi. Umarım ileriki yıllarda güreş için de bir şube açabiliriz.
Biraz da Tavşanlı ekonomisiyle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Tavşanlı, 63 bin nüfuslu, büyük sayılabilecek bir ilçe. Kütahya genelindeki 232 bölgede 34 çeşit maden çıkarılıyor. İlimiz, bor tuzunda Türkiye rezervinin yüzde 45, manyezitte yüzde 31, kömürde yüzde 7, manganezde ise yüzde 32 paya sahip. Tavşanlı deyince akla linyit madeni geliyor. Ama ilçemizde jeotermal kaynaklar da var. Ayrıca Türkiye’de çok fazla bilinmese de Tavşanlı’nın leblebisi de meşhurdur. Linyitspor sayesinde bu leblebinin de adını duyurmaya başladık.
2010’u 35 milyon TL kârla kapattı
Mustafa Çokuslu’nun yönettiği takımın sahibi olan TKİ Tavşanlı Garp Linyitleri İşletmesi’nin Müessese Müdür Yardımcısı olduğunu belirtmiştik. Çokuslu, geçen yıl 35 milyon TL kar eden işletmenin çalışmaları hakkında de şu bilgileri veriyor:
“Türkiye Kömür İşletmeleri, Türkiye’nin en büyük linyit üreticisi. Termik santrallere kömür veren en büyük kaynak. Biz de TKİ’ye bağlıyız. Tavşanlı Garp Linyitleri İşletmesi olarak yılda 6 milyon ton kömür üretiyoruz. Bu kömürün 1.5 milyon tonunu Tunçbilek Termik Santrali’ne veriyoruz. 1.5 milyon tonu çimento fabrikalarına ve sanayi şirketlerine gidiyor. 1 milyon tonunu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na veriyoruz. Kalanını da bayilerimiz aracılığıyla piyasaya satıyoruz.
Geçen yıl müessesemiz 35 milyon TL kar etti. Bu yıl da aynı rakamını tutturmayı hedefliyoruz. Müessesemizde 2 bin 300 kişi çalışıyor. Yeraltında modern sistemlerle kömür üreten bir işletmeyiz. Yeraltı üretimini artırmak için yeni yatırımlar yapıyoruz.”
İşçi-memur el ele...
Mustafa Çokuslu, 1964 Kütahya Tunçbilek doğumlu. Kömürün içinde doğup büyüyen Çokuslu, ODTÜ’den maden mühendisi olarak mezun olmuş. 1989 yılında girdiği Garp Linyitleri İşletmesi’ndeki görevinin yanı sıra 2 yıldır TKİ Tavşanlı Linyitspor’un başkanlığını da yürütüyor. Kulüp yönetimi 7 kişiden oluşuyor. Başkan Mustafa Çokuslu’ya 3’ü memur, 3’ü de işçi olmak üzere 6 arkadaşı yardımcı oluyor.
Rahime Baş Uçar/Para
Category: Tavşanlı Yazıları
0 yorum